Négy érem a 45. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián

A magyar csapat két ezüstéremmel, két bronzéremmel és egy dicsérettel végzett az Asztanában (Kazahsztán) július 13. és 21. között megrendezett versenyen.

A csapat és eredményeik (a maximális pontszám 50):

A magyar csapat az országok közötti nem-hivatalos pontversenyben a 26., az éremtáblázat szerint a 28. helyen végzett.

A magyar fizika diákolimpiai csapat és kísérőik (balról jobbra): HolczerAndrás, Hóbor Sándor, Öreg Botond, Vankó Péter, Juhász Péter, Tasnádi Tamás, Takátsy János, Horicsányi Attila.

Az olimpiára való készülés szokás szerint a budapesti (Tasnádi Tamás, Vankó Péter, Vigh Máté), miskolci (Zámborszky Ferenc), pécsi (Kotek László) és szegedi (Hilbert Margit, Sarlós Ferenc) olimpiai szakkörökön és a BME Fizika Tanszékén szervezett mérési foglalkozásokon kezdődött. A csapatot a szakkörök résztvevői és az országos versenyeken kimagasló eredményeket elért tanulók közül az áprilisban megrendezett kétfordulós Kunfalvi Rezső versenyen válogattuk ki. A résztvevőknek a versenyen az olimpián szokásos stílusú elméleti és mérési feladatokat kellett megoldaniuk. Az egymást követő fordulók – az olimpiához hasonlóan – a versenyzők fizikai állóképességét is próbára tették. A csapat kiválasztásánál a válogatóversenyen elért eredmény mellett a korábbi versenyeredményeket és a KöMaL mérési versenyében elért eredményt is figyelembe vettük.

A felkészülésről és a versenyről további részletek a KöMaL szeptemberi számában.

Köszönettel tartozunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a BME Fizikai Intézetnek, az ELTE Fizikai Intézetnek és a PTE Fizikai Intézetnek, melyek a válogatóversenyek és a felkészítés során helyet és eszközöket biztosítottak a munkához, valamint a MOL-nak, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontnak és Fehér Gábornak (Google) támogatásukért.

Tasnádi Tamás és Vankó Péter, csapatvezetők